Stránka se načítá...

Napište, co hledáte

Byt

BYT S TAJNÝM POKOJEM

Share

01Přáním pětičlenné rodiny stavebníků, byla úprava bytu bez nutnosti větších stavebních zásahů tak, aby výsledek poskytl velký a pohodlný společný prostor obytné kuchyně , soukromí i úložné prostory pro potřeby všech členů rodiny.

Vzhledem k tomu, že původní dispozice byla standardní kategorie 2+1 v činžovním domě z počátku 20. století, nabízela se možnost využití vysokých stropů, což také splňovalo úvodní myšlenky stavebníků. Vložená lehká patra tak poskytují různorodé prostory pro spánek či pouhé lenošení.

Stávající vstupní část bytu, s okny a balkónem orientovanými do prostorného vnitrobloku, jsme využili jako velkou obytnou kuchyni, která dle rodinných zvyklostí vítá všechny hosty. Kuchyně je oddělená od vstupu do bytu příčkou vymezující chodbu s šatnou a přístupem na samostatnou toaletu. Kuchyně je řešená jako otevřený světlý prostor, s jednoduchou kuchyňskou linkou umístěnou podél vnitřních stěn. Prostor pod oknem je naopak využit pro dlouhou lavici a velký kulatý stůl. V zadní části dispozice bytu orientované do dvora je navržen pokojík pro nejstarší dceru, se spaním umístěným taktéž do zvýšeného patra. Vstup do pokoje je umístěn právě pod patrem, přičemž je tento prostor zároveň využit částečně jako spíž. Naproti vstupu do pokoje je také nový vstup do koupelny, která je navržena jako průchozí, s velkou umyvadlovou deskou na jedné straně a vanou i sprchovým koutem na straně druhé. Původní dveře z koupelny vedou skrz novou šatnu do zadního velkého pokoje, který se v návrhu stává pro náhodného hosta pokojem „tajným“. Tajný proto, že náhodný návštěvník nemá na první pohled šanci zjistit, že rodinnou šatnou se lze dostat ještě do druhého pokoje dětí.

Ke středové stěně domu jsme vložili velkou průchozí šatnu nad níž se nachazí jak spaní rodičů přístupné z hlavní obytné místnosti, ale také pelechy dalších dvou dětí, které mají svůj oddělený tajný pokoj. Na konci velkorysé šatny je také umístěna technická místost bytu.

V obytném pokoji je podél stěny vestavěna rodinná knihovna, ve které je integrován i pracovní stůl a hudební kout s pianinem. Rodiče vzhledme k omezenému prostoru bytu využívají obytný pokoj zároveň jako ložnici, což také vyplynulo ze společných debat nad návrhem. Do prostoru původního arkýřového okna jsme navrhli pojízdnou válendu na kolečkách. Obytný pokoj je však využíván méně často než kuchyně a tak poskytuje dostatečné soukromí oběma rodičům. 

Byt s tajným pokojem si všichni společně užívají již jeden rok a podle všech společných debat plní veškerá původní, ale i netušená očekávání.




















ZDROJ a FOTO: a1 architects