Stránka se načítá...

Napište, co hledáte

Dům bez hranic, bezbariérový Loft MM od C.T. Architects

Share

01Tento přestavěný apartmánový byt v Bilzenu, Belgii, je navržen jako stylový bezbariérový domov pro majitele připoutané k invalidnímu vozíku. Místní kancelář C.T. Architects upravila a přizpůsobila prostor, který byl dříve používán jako klasický bytový blok, do kompaktního bytu, který zahrnuje mnoho užitečných funkcí, které jeho obyvatelům bydlení usnadní.

Přední architekt Nick Ceulemans chtěl vytvořit domov, který svou koncepcí a zařízením nebude nikterak klasickému obydlí pro tělesně postižené podobný. Ceulemans uvedl: „Mnoho z konstrukčního řešení bytu bylo inspirováno vlastní potřebou hendikepovaného, a přesto všechny by byly vítané i v každém klasickém městském bytě“.

První věcí, kterou bylo potřeba udělat, bylo přizpůsobit hlavní vchod budovy přidáním nájezdu k předním dveřím bytu a poskytnout nový společný vstup do dalších bytových jednotek.

Stejně jako police začleněné do jídelního stolu, i čelo postele spojuje psací stůl s úložným prostorem. Speciálně navržené hybridní příslušenství s osvětlením a elektrické zásuvky na stole v ložnici představují rotující kužel světla, který může namířit světlo přímo na pracovní plochu nebo na postel. Povrchové úpravy a materiály interiéru byly zhotoveny, vybrány a použity tak, aby v celém interiéru došlo ke zvýšení jasnosti bytu a vyvolalo to v uživatelích pocit uvolněnosti.

Skloubením interiérových prvků s texturou podlah a dveří pak přidává hřejivost a pocit „hmatovosti“. Jednota a klid jsou vyvolány pomocí bílých stěn a stropu kombinací s hrubě řezanými dubovými prkny podlahy a posuvnými dveřmi, které skrývají úložný prostor, koupelnu a toaletu.

Elektronicky výškově nastavitelná kuchyňská linka je schopna pomocí ovládání klesnout níže, aby bylo možné snadněji dosáhnout na skříně, zatímco pozice lamp v obývacím pokoji a jídelním prostoru jdou nastavit jednoduchým zhoupnutím směrem od zdi. 
















TEXT: H.Treutlerová (překlad)
FOTO: C.T. Architects
ZDROJ: C.T. Architects