Stránka se načítá...

Napište, co hledáte

Horský apartmán od H2O architektů

Share

Foto Julien Attard 03Návrhářský tým byl pozván, aby přehodnotil apartmán v lyžařském středisku Les Menuires, ve Francii. Nachází se na druhém konci budovy postavené v roce 1965. Požadavkem bylo realizovat skoro nemožné: zvýšit životní prostor, bez narušení struktury, vytvořit dvě koupelny místo jedné původní, zachování počtu lůžek – 8 lůžek na 55 m2, a to vše při zachování samostatného průchodu pro každého.

Pro maximalizování poněkud těsného a zúženého prostoru architekti zvolili opačný způsob pohledu. Spíše než aby se snažili přizpůsobit nábytek apartmánu, raději přizpůsobili apartmán nábytku. Jakkoli se to může zdát absurdní, okamžitě došlo ke zmírnění všech omezení souvisejících s umístěním v zúžených prostorách.

Velká dřevěná křivka prochází celým prostorem. Spojuje všechny funkce, vytváří velký obývací prostor a otevírá panoramatický výhled na hory. Stěna obsahuje všechny nezbytnostipotřebné ke každodennímu použití začleněné do sebe. Posezení vedle úložného prostoru, poschoďové spaní a čtenářský koutek je připojen k vnitřnímu oknu. Kuchyně je zády k sobě s koupelnou. Jedná se o prvek, který vymezuje daný prostor. Není již těžkopádný, spíše uvolní velkorysý prostor kolem něj a maximalizuje jeho základní funkce.

Sekundární systém umožňuje oddělit lůžkovou část závěsy, které jsou hrnuty do stávající centrální stěny. Ústřední prostor je celý bílý a směřuje k terase, která ho v celé ploše obaluje. Atmosféra interiéru je inspirována horami a vnímáním kabiny, je interpretována moderním způsobem. Podrobně rozčleněný systém je zábavný jako spací prostor, člověk si do něj musí vlézt, aby objevil lampu na čtení, malou poličku, úložný prostor a pohodlný a klidný spací kout.

Celé vybavení je zhotoveno ze dřeva. Světlé březové překližky jsou použity pro vnitřní prostory a překližky z amerického vlašského ořechu pro zakřivené stěny.

Každé hledisko souladu bydlení uvnitř v nábytkové stěně je podrobně znázorněno. Z vnější strany nic neukazuje určení této zábavné horské kabiny – apartmánu.  















(Zdroj: H2O architekti)

Čtěte dále