Stránka se načítá...

Napište, co hledáte

Kew House – Piercy & Company

Share

Kew-House-by-Piercy-and-Company02Třípodlažní rodinný dům stojící v jihozápadní části Londýna vznikl za nepřetržitého dialogu architekta a klienta. Rekonstrukce budovy z 19. století, nacházející se v památkové zóně, se sebou nesla mnohá úskalí a překážky ze stran památkářů i starousedlíků, se kterými si architekti ze studia Piercy & Company museli poradit. Přesto se podařilo najít oběma stranám společnou řeč a výsledkem je citlivá nicméně odvážná rekonstrukce domu.

Dům musel respektovat měřítko okolní zástavby, dodržovat jeho historické okolí, ale zároveň vytvořit velkorysý a moderní domov pro rodinu. Stavba je založena na jednoduchém plánu, aby vytěžila co nejvíce z omezeného místa a plnila požadavky rodinného života klientů. Dvě křídla obdélníkových půdorysů jsou spojena skleněným tunelem, který vytváří vzdušný a prosvětlený vnitřní prostor. V přízemí je situována denní část domu a v patrech najdeme ložnice.

Při pohledu z ulice působí stavba odlehčeným dojmem, čehož architekt docílil 4 mm tlustým pláštěm ze zvětrávající oceli, která je bezúdržbová a pokrývá střechu i fasádu domu. Povrchová struktura je zjemněná sváry a vyraženými organickými vzory. Přírodní patina prefabrikovaného pláště není jednolitá a získává jedinečný přirozený vzhled dle světelné expozice a orientace. Zvětrávající ocel barevně koresponduje s původní cihlovou fasádou a dům i přes svůj výrazný exteriér skvěle zapadá do okolní zástavby a i díky tomu se Kew House dostal do užší nominace na zisk RIBA Award.

Prosklené schodiště propojuje obě křídla, rámuje vstupní terasu v přední části pozemku a odděluje samostatné nádvoří v zadní části objektu. Stejně tak obě křídla propojuje o patro níže umístěný klenutý sklep.

Vnitřní uspořádání domu bylo navrženo podle přání rodiny, s ohledem na volnost pohybu malých dětí, chráněných letních večerů trávených na terase a rovnováhu tichých zákoutí se společenskými prostory. V obou křídlech jsou obývací místnosti rozděleny podle funkcí. Kuchyně a jídelna se nachází v přízemí na severní straně domu spolu s prádelnou a technickou komorou. Zatímco obývací pokoj je v druhém křídle. Druhé podlaží je vyčleněno pro ložnice a dětské pokoje a pokoj pro hosty. Ve sklepě má klient technické zázemí, dílnu a sklad.

Pokoje v prvním patře jsou neformální, bohaté na úložný prostor a nečekané velkorysé v osvětlení místností.























TEXT: Ing.Arch. O.Matějka, redakce Own Home
FOTO: Piercy & Company 

 

Předchozí článek
Další článek