Stránka se načítá...

Napište, co hledáte

Japonský minimalismus – dům KOYA no SUMIKA

Share

01Historie česko–japonských vztahů na poli architektury je překvapivě dlouhá a bohatá. I když, přes velkou zeměpisnou vzdálenost mezi oběma zeměmi je japonská rezidenční architektura značně vzdálená té evropské, přesto bychom našli několik příznivců fandících odvážné a minimalistické architektuře Země vycházejícího slunce.

Co vlastně ten minimalismus je?

Podstatou je zachování jednoduchosti. Dá se říct, že je to životní styl, který vám pomáhá zaměřit se na to, co je právě pro vás důležité a to nepodstatné se snaží eliminovat. Méně je někdy více, jak se říká. Minimalismus je moderní v bydlení, ale jde aplikovat na všechno. Je to jen na vás, jak moc a na čem ho budete ve svém životě uplatňovat. Kompozičně strohé bydlení je energeticky méně náročné, plně vyjadřuje silně praktický přístup a je syrovým odrazem osobnosti majitelů.

Projekt rodinného domu Koja No Sumika byl navržen pro mladý pár v japonské prefektuře Šizuoka. Navržená budova je přístavbou tradičního objektu rodinného domu, který je běžně k vidění ve venkovských oblastech. Jednopatrový dům je vlastně přístavbou původního domu. Mladý pár v něm uplatnil touhu po samostatném životě mimo přímý dosah rodičů.

Nový dům je na západní straně hlavní budovy propojen chodbou se stávajícím. To umožňuje majitelům přebíhat z jednoho domu do druhého, aniž by museli vycházet z objektu a při přesunu chodbou z místa na místo mají dostatek času si uvědomit, že se mění pravidla chodu domácnosti.

Obývací prostory jsou agregovány do jednoduché nepřetržité struktury, která se skládá z malých, dva metry vysokých, nosných zdí, jenž podél delší stěny tvoří výklenky. Na tyto nosné stěny architekti navrhli panelovou střechu svírající ve svém vrcholu pravý úhel.

Denní světlo do tohoto prostoru vstupuje skrz dvě velká okna situovaná na severní a jižní stranu. Díky tomuto rozvržení udržují majitelé v místnosti přirozenou cirkulaci čerstvého vzduchu. Veškerý nábytek je zhotoven ze dřeva a na míru přesně tak, aby plnil požadované funkce mladého páru. Po obvodu delších stěn (ve výklencích) jsou navrženy relaxační nebo pracovní kouty, kdežto ložnice byla situována do horního patra.  

[widgetkit id=547]

(Zdroj: mA-style architects; Foto: Kai Nakamura)