was ist die beziehung von blockchain und kryptowährung g20 gipfel 2021 kryptowährung abitrage im devisenhandel lineare optimierung der weg vom kryptowährungen 2021 wofür ist die kryptowährung
Stránka se načítá...

Napište, co hledáte

Písecký byt – Ateliér Povětroň

Share

titulkaByt se nachází v posledním podlaží starého tří-podlažního domu poblíž kostela Narození Panny Marie v Písku. Dům je situován v ochranném pásmu památkově chráněného území. Jedná se o třípokojový byt s halou, koupelnou, komorou a toaletou, který bude obývat mladý pár. Právě tato kombinace: mladý pár, toužící bydlet moderně ve starém bytě v historickém centru Písku, se stala hlavním motivem našeho návrhu.

Byt disponuje příjemnou dispozicí, která rozděluje byt na čtyři části: halu se sociálním zázemím, jídelnu, obývací pokoj a ložnici. Návrh interiéru je soustředěn především jídelnu, obývací pokoj, ložnici a halu. Koupelna a toaleta byly v nedávné době zrekonstruovány. Vzhledem k tomu, že v celém bytě kromě koupelny, toalety a komory je dřevěná prkenná podlaha, navrhujeme nábytek převážně v neutrálních tónech bílé nebo černohnědé, aby mohla vyniknout přirozená krása dřeva na podlaze a abychom se vyvarovali přílišnému počtu odlišných dřevěných odstínů a struktur, které by se vzájemně narušovaly.

Hala je vstupním prostorem bytu, je to první místo kde se člověk ocitne, kde přijímá návštěvu. Hlavní funkcí tohoto prostoru je adaptovat člověka k přechodu ven nebo dovnitř. Zároveň má být hala reprezentativní, tzn. uspořádaná. Návrh interiéru haly jsme pojali čistě utilitárně a to i vzhledem k tomu, že stěny jsou zde doslova okupovány dveřmi do ostatních místností a tedy zde není možné umístit další nábytek. Jsou zde navrženy pouze prvky potřebné ke správnému fungování místnosti, tedy zrcadlo s odkládacími policemi, stolička na přezouvání a skříň kryjící turbo-kotel s botníkem ve spodní části. Místnost by měla působit vzdušně, odlehčeně.

Osvětlení místnosti zajišťuje rovněž jednoduše a utilitárně trojice bodových stropních světel. Jako šatna na ukládání svrchníků bude sloužit přední část komory. Návrh jídelny a obývacího pokoje vychází ze snahy tyto místnosti sjednotit. Oběma místnostem dominují červené akcenty, jsou zde dřevěné stoly, bílý nábytek, černé kontrastní plochy, skříňky mají podobná profilovaná dvířka, která jsou jedním z elementů zdůrazňujících charakter starého domu. Stěny těchto pokojů jsou opatřeny dekoracemi, obrazy a fotografiemi, které tyto místnosti zvelebují a propůjčují jim intimitu a útulnost. V jídelně je u okna navržen velký rozkládací stůl z masivu. Kuchyňská linka probíhá podél celé východní stěny. Prostor nad horními skříňkami bude uzavřen sádrokartonovou konstrukcí s vestavěnými bodovými svítidly. Tím se docílí efektu zapuštěné kuchyňské linky. V rohu místnosti naproti oknu budou umístěna bílá kachlová kamna. Podlaha u kamen a stěna za kamny budou obložena stejnými černými dlaždicemi jako obklad kuchyňské linky. Obývací pokoj je rozdělen na dvě zóny: pracovní a relaxační, které odděluje napříč postavená knihovna. Relaxační části dominuje velká rozkládací sedačka a červené houpací křeslo. Televize bude zavěšena na protější stěně nad nízkými skříňkami.

Zařízení ložnice už nemá ambice jednotného charakteru s jídelnou a obývacím pokojem. Ložnice je něco jiného, nanejvýše soukromého a intimního, proto se odlišuje od ostatních pokojů. Nábytek je zde v černohnědém odstínu, vyjma skříňové stěny, která probíhá podél celé západní stěny. Ta je navržena v bílé barvě, aby místnost příliš nezatížila, a aby působila takřka neviditelně. Výrazným prvkem na této skříni bude pouze nika pro televizi provedená v černohnědé. Naproti skříňové stěně je navržena velká jednoduše řešená manželská postel s nočními stolky. Nejvýraznějším prvkem celého pokoje je severní stěna s tapetou a s toaletním stolkem se zrcadlem, který zde dotváří onen charakter interiéru ve starém domě.

[widgetkit id=613]

TEXT: Ateliér Povětroň
FOTO: Ateliér Povětroň
ZDROJ: Ateliér Povětroň