devisen online mining kryptowährung welche wie wirkt sich leverage devisenhandel kryptowährung seminar frankfurt kryptowährung kurs der letzten jahre transfer bitcoin to bank
Stránka se načítá...

Napište, co hledáte

NÍZKOENERGETICKÝ RODINNÝ DŮM NA VODĚ

Share

01Najít své útočiště v “prostředí přírody” je snem mnoha bohémů. Přestěhovat však na vodu celou rodinu, to si už žádná odvahu. Plovoucí rodinný dům, s celkovou užitnou plochou 98,5 m², je celoročně obyvatelný objektem v těsném kontaktu s chráněnou krajinou, který navíc splňuje všechny atributy nízkoenergetické stavby.

Dům kotví na řece Váh, nedaleko centra Komárna. Přístupný je pěšky nebo na kole a díky zpevněným komunikacím se k němu dá dojet i autem. Na protějším břehu se rozprostírá chráněná přírodní oblast. Kromě silnějšího větru, který sem občas zavítá, je břeh řeky pokojným místem pro život.

Ve spolupráci s lodními architekty Petrem a Jiřím Mandlovými z firmy MANDL – Living on Water a designérkou Mgr. Sabinou Bastrnákovou tak vznikl projekt prvního nízkoenergetického plavajícího domu navrhnutého s ohledem na životní prostředí.

Základ domu pod vodou tvoří železobetonový ponton s polystyrénovým jádrem. Tento systém, který podle výrobců nevyžaduje údržbu několik desítek let, je v našich krajinách zatím ojedinělý. Spojení plovoucího domu s břehem zabezpečuje přístupová lávka.

Po stránce technického vybavení je spojení zúženo pouze na přívod elektřiny, ostatní energie si stavba zabezpečuje sama. Konstrukce terasy nad pontonem je obložena tepelně upravenou sibiřskou borovicí.

Materiálovou základnou je montovaná dřevostavba ze smrkových hranolů s mezilehlou tepelnou izolací Rockwool a difúzně otevřenou skladbou stěn. Fasáda je odvětrána z tepelně upravené sibiřské borovice.

S ohledem na druh plavající stavby je dispozice navrhnuta úsporně na míru uživatelům domu. Zádveří vchodových dveří s odkládacím prostorem přímo přechází do otevřeného prostoru hlavní paluby. Zde je situovaný obývací pokoj, kuchyň s jídelním koutem, sprcha, toaleta a technická místnost.

Svislé komunikační propojení s poschodím tvoří zavěšené ocelové schodiště. Horní paluba slouží jako prostor pro dvě ložnice s hygienickým zázemím.

[widgetkit id=608]

TEXT: redakce OH
FOTO: Katarína Dohnányová 
ZDROJ: MANDL – low