Stránka se načítá...

Napište, co hledáte

dům v Albrechticích

Share

RD ALBRECTICE 01Parcela se nachází osamoceně na okraji malé východočeské vesničky, oddělená od okolní zástavby lesem. Cíle bylo vytvořit jedno-podlažní stavbu, využívající co nejlépe pozemku, jeho výhledů a zahrady. Dům má půdorys ve tvaru T, který rozděluje dispozici na tři funkční části. Společenskou, intimní a technickou.

Dům přirozeně vymezuje část pozemku s parkováním a vstupem na severovýchodní straně. Naproti tomu se otvírá do zahrady na jih a západ.

První část domu od vjezdu na pozemek je zastřešené parkovací stání a malý sklad zahradního nářadí. Pro poměrně velký sklon po-zemku, je ke vstupu do domu nutné překonat kopec a několik schodů. Poté se octneme v zádveří, na které navazuje pokoj pro hosty, toaleta se sprchou a chodba. Z té je přímý vstup do hlavní obytné místnosti, koupelny, technické místnosti a pokojů. Hlavní obytné místnosti dominuje kuchyň, která je centrem dění. Její součástí je ostrůvek jako hlavní pracovní plocha a skříňová stěna se spotřebiči, úložnými prostory, pomocnou pracovní plochou pro elektrické strojky krytá žaluzií a spíž. Vedle kuchyně je velký jídelní stůl a krbová kamna. Součástí hlavní obytné místnosti je rovněž kout pro filmy, poslech hudby a četbu. Tato místnost má také vyšší strop než ostatní místnosti, což potvrzuje její důležitost v rámci domu. Je takřka v centru zahrady, kterou si můžeme díky velkým oknům vychutnat. Z obytné místnosti je také přímý vstup velkými prosklenými posuvnými dveřmi na terasu.

Část domu s ložnicemi je, dokud jsou děti malé, rozdělena pouze na ložnici se šatnou. Dětský pokoj je zatím ponechán jako jedna velká herna. Je ale počítáno s možností, až to budou okolnosti vyžadovat, s jeho rozdělením na dva pokoje a průchozí šatnu.   

[widgetkit id=383]

(Zdroj: moloarchitekti.cz, foto: Ing. Jaroslav Hejzlar)

Čtěte dále