Stránka se načítá...

Napište, co hledáte

Půdní byt s koupelnou ve věži

Share

krbPodkrovní byt nacházející se ve staré městské zástavbě prošel velmi zdařilou rekonstrukcí. Architekti pracovali s příběhem budovy a podařilo se jim v průběhu přestavby zvýraznit aspekty dávno zapomenuté. 

Byt sám o sobě, nemá klasickou dispozici typickou pro činžovní domy. Celou situaci ztěžuje fakt, že všechny místnosti mají zkosený strop a nízké obvodové stěny, které nutí návrháře prakticky přemýšlet nad každým zastavěným prostorem. Nicméně je zde patrná úzká diskuze mezi majiteli bytu, kteří měli jasnou představu o svém novém podkroví a architekty.

Tento interiér lze vnímat jako příběh i kulisu života nových majitelů. Prohlašuje jejich osobitost i charakter. Vstupní halou se návštěvník dostane do centrální místnosti, které dominuje kulečníkový stůl umístěný v jejím středu. Ten celou část místnosti dělí do několika zcela odlišných funkčních zón. V první řadě je to kuchyňský kout, ve které nebyl dostatek místa pro klasickou kuchyňskou linku, a tak museli architekti přistoupit k praktickému návrhu řešení. Dřez s myčkou a elektrickými spotřebiči se umístil ke stěně vedlejšího pokoje. Pracovní deska s indukčním sporákem byla zakomponována do masivního kulatého stolu, který stojí osamocen v prostoru určeném pro přípravu jídel.

Od kuchyňské linky vedou dveře na toaletu, nad kterou, díky vysokým stropům, bylo možné vytvořit jakýsi spací prostor určený pro návštěvy. V tomto stísněném prostoru nalezne azyl každý, kdo potřebuje trochu soukromí a přesto chce mít přehled nad tím, co se děje v domácnosti.

Centrální místnost v sobě slučuje mnoho odlišných funkcí a nespočet různých využití jako je kuchyňský kout, obývací pokoj, jídelní kout, herní prostor. Architekti vsadili na základní přírodní barvy, které vhodně kombinují s použitým nábytkem. Masivní lesklá podlaha z ořechového dřeva, kontrastuje s bílými stropy a dominantními kusy nábytku. Místnosti vévodí uzavřený krb, který budí příjemnou atmosféru z celého prostoru a dává pocit domova.

Mezi obývacím pokojem a ložnicí se nachází terasa, z které je příjemný výhled do vnitrobloku a na střechy okolních domů. Díky prosklené stěně se bytu dostává potřebné množství přirozeného světla.

Za zmínku stojí i atypická koupelna umístěná ve věži kruhového půdorysu. Zde dostatek prostoru umožnil jak použití rohové vany, tak i sprchového koutu a technického zázemí pro pračku se sušičkou.

[widgetkit id=257] 

(autor: redakce OH, foto: Skeppsholmen)