Stránka se načítá...

Napište, co hledáte

Půdní vestavba Terronská

Share

TerronskáArchitektonický návrh interiéru malé půdní vestavby se snaží nejen splnit funkční požadavky investora a zároveň autora, ale kombinací materiálů, barev a tvarů docílit prostorového zážitku, který můžeme vnímat všemi svými smysly.

Půdní vestavba se nachází v rohovém činžovním domě z třicátých let minulého století, v pražské čtvrti Bubeneč. Základní dispoziční koncept reaguje na konfiguraci okolní městské krajiny: „společenská“ část využívá výhled na Stromovku, zoologickou zahradu a Tróju, „klidová“ část je umístěna před vzrostlou lípou. Strom zabraňuje pohledům z protilehlé budovy a v letním období přispívá k ochlazování interiéru.

Koncept vychází ze dvou protichůdných požadavků – snahy o co nejefektivnější využití omezené podlahové plochy a zároveň o vytvoření velkorysého a čitelného prostoru. Půdní byt je proto řešen jako mezonetový – obývací pokoj s kuchyní je dvoupodlažní a nabízí průhled až do střešní konstrukce.

Klidová část dispozice (ložnice, koupelna a toaleta) je zastropená a nad ní se nachází otevřená galerie s pracovnou, která v případě potřeby slouží jako pokoj pro hosty. Cesta na galerii vede po schodišti a ocelové lávce, která tvoří komorní „promenade architecturale“, umožňuje vnímat převýšený prostor obývacího pokoje i prostor galerie z různých perspektiv.

Cílem návrhu bylo vytvořit čistý interiér bez přemíry dekorací. Každý centimetr místa je využit pro úložné prostory. Materiálové řešení interiéru vytváří dialog mezi drsným povrchem původních komínových stěn z pálených cihel a čistými konturami sádrokartonových konstrukcí. Hmota sociálního zázemí je jasně odlišena šedou stěrkou, která svým nedokonalým povrchem vybízí k doteku.

Zdroj: idhea

Předchozí článek