Stránka se načítá...

Napište, co hledáte

CORNLOFTS – Mezonetový byt v developerském projektu

Share

 DSC5842I přes vyšší standard nového bytu pořízeného přímo od developera se majitel rozhodl pro další zákrok architekta. Zajímavě, byť neprakticky, řešené koupelny s velkým zrcadlem za vanou, skleněná mozaika, dále pak masivní dřevěná podlaha pasovaly sice byt do vyšší kategorie, nicméně bytu chyběl šmrnc, který by podtrhl původně průmyslový charakter objektu.

„Právě industriální historii objektu jsme se rozhodli využít a vytvořit drobné detaily v již hotovém bytě“ popisuje architektka Radka Valová ze studia oooox. Směrem do ulice byla fasáda tvořena původní konstrukcí s malými okny sýpky. Tuto stěnu nechala architektka osekat od nové omítky až na kamennou stěnu, kterou následně řemeslníci natřeli bílou barvou. Nové konstrukce se pak upravili cementovými stěrkami (imitací betonu).

Další změnou prošly klasické radiátory, jež se nahradily černými továrními registry, které krásně kontrastují s bílými stěnami. Původní dřevěná podlaha se zbavila lesklého laku, přebrousila, naolejovala a díky tomu podlaha dostala velmi příjemný hebký povrch.

Zásahy do původní dispozice byly minimální. Jedinou výraznější změnu prodělala koupelna, kde se původní vana vyměnila za rozměrný sprchový kout.

Centrem celého bytu a zároveň hlavním prostorem pro návštěvy se stala kuchyně. Z tohoto důvodu zde byla umístěna knihovna, jejíž zavřená část slouží jako skříňky kuchyně. Samotná kuchyně je tvořena vysokou bílou skříní s vestavnými spotřebiči i úložným prostorem a nerezovým ostrůvkem na nohách se spouštěcí digestoří, která v případě nečinnosti ničím neruší otevřený prostor. „Jídelní stůl jsme zvolili s nerezovou podnoží a patinovanou dřevěnou deskou ze starých prken“ dodává architektka. Ke stolu jsou vybrány židle z transparentního plastu, aby daly vyniknout právě masivnímu, jídelnímu stolu.

K osvětlení prostoru byla zvolena čirá skleněná svítidla bez zbytečných příkras, opět podtrhující industriální prvky interiéru. Obývací pokoj byl proti běžným zvyklostem navržen jako relaxační část, tedy pouze k sezení, poslechu hudby a sledování filmů. O stěnu za sedačkou nechala architektka Valová opřít původní zrcadlo z koupelny, kterým prosvětlila celou místnost navazující na terasu. Další industriální kousky jako lampičky vedle televize, jsou vyrobené na zakázku.

Ložnice je umístěna k fasádě s velkým oknem a vstupem na terasu. Čelo postele je tvořeno přizdívkou s nikami pro knihy a za přizdívkou je nepřímé osvětlení, které dodává ložnici intimní atmosféru.

Koupelna prošla největší změnou hlavně díky totální změně dispozice, kde původní vana byla nahrazena velkým „walkin“ sprchovým koutem, který je mimo jiné osvětlen bodovými světly v podlaze. Sklo není záměrně dotaženo až ke zdi, proto aby zůstala mezera pro přístup k nahřátému ručníku na radiátoru. Umyvadla jsou umístěna na dřevěnou desku, a přes celou stěnu je osazeno zrcadlo se zadními policemi na kosmetiku.
Úpravy povrchů v koupelně jsou tvořeny probarevnou černou stěrkou. Na toaletě v dalším patře byla ponechána původní skleněná mozaika na podlaze. Stěny jsou opět provedeny v černé stěrce, která dává krásně vyniknout bílé sanitě a plechovému zrcadlu.  

[widgetkit id=495] 

(Zdroj: OOOOX – Ing. Arch. Radka Valová, Ing. Arch. Magda Palečková; Foto: Martin Zeman)

——————————————————————————————————

Další články: 

 

Čtěte dále