Stránka se načítá...

Napište, co hledáte

Praktická zákoutí kuchyně

Share

Elements-Modular-Kitchen-by-Matthew-GilbrideKuchyně je centrem rodinného života, neboť se stále častěji propojuje s obývacím pokojem. Je to nejpraktičtější část našeho domova a je za potřebí, abychom se v ní cítili dobře. Alfou omegou jsou úložné prostory.

Úložné prostory, to nejsou jen police. Dnes jsou bytoví návrháři již mnohem vynalézavější. Klasické police ve skříňkách nahradí drátěnými výsuny v úzkých skříních, které lze doplnit vnitřním sortimentem (vložky na příbory, rozdělovníky, rastry, držák na talíře aj.) a má několik stupňů vybavenosti.

Ideální je kuchyň vykreslená na míru, kde jde využít prostor do posledního centimetru. Pokud ale preferujete již hotové návrhy, měli by jste se zaměřit na nábytek s praktickým vnitřním uspořádání.

Systém výsuvných kontejnerů

Jsou přehledné a pohodlné. Právě proto se používají zejména pro ukládání talířů, hrnců, ale i potravin. Zásuvky vybavené základním kolečkovým výsunem nebo komfortním plnovýsunem s integrovaným dobrzďováním, mohou mít nosnost dle velikosti 15 – 25kg. Plnovýsuvné pak až 70kg.

Plné výsuvky a vyšší zadní a boční stěny dovolují využít výsuny k ukládání do celé jejich výšky.

[widgetkit id=278]

Široké zásuvky

Žádná hospodyňka se neobejde bez různých typů zásuvek. V kolejničkách, kdy vysuneme celý blok nebo naopak jen jednodílné zásuvky samostatně. Nejpraktičtějšími se zdají být zásuvky se speciálními mřížkami, které zabraňují samostatnému posunu potravin a nedochází k posunu nádobí, jež se tak nemůže rozbít. Hlavním důvodem, proč jsou vyhledávané je samozřejmě praktičnost. Na jejich výrobu se používají kvalitní materiály jako je kov, plast, dřevo nebo sklo. Obecně potraviny bezpečně uskladníme (nejen v zásuvkách), pokud použijeme hermeticky uzavíratelné dózy, které je udrží déle kvalitní.

Nemusíme ale v zásuvkám schovávat jen potraviny a “nářadí” na vaření, ale i houbičky, mrazící pytlíky aj.

“Spížní” potravinová skříň

Klasické tzv. špajzky v nově vznikajících a v rekonstruovaných kuchyních nahrazují propracované “spížní” skříně. Nejrůznější nástavce a vložky dovolují jednoduché, ale praktické rozčlenění vnitřního prostoru. Důležité je průhledné a rozmanité uspořádání zásuvek a kontejnerů ve spodních skříňkách.

Do zásuvek ve spížích na kolečkách se přitom dají zabudovat i menší kuchyňští pomocníci (kráječ, robot, výsuvný pultík, ale i stolek). Spodní skříňky jsou určeny zejména na nádoby pro třídění odpadu, nebo ukládání pečících papírů a podobného sortimentu.

Velká nosnost a pohyblivost na kolečkách dodává patřičný komfort a není nutná žádná větší fyzická námaha.

[widgetkit id=279]

Optimální vybavení

Při pořizování nové kuchyně, nebo při rekonstrukci staré, je dobré si striktně ujasnit, co vše chceme v kuchyňských skříních uskladnit. Přitom je nutné myslet i na budoucnost a uvědomit si, že v příštích letech budeme chtít kuchyň dovybavit a dokoupit další speciality. Ač se to zdá jako banálnost, často takovým rozhodnutím docílíme toho, že se neobklopíme zbytečně mnoha nábytkem na úkor velkého prostoru.

Pokud si kuchyňský interiér navrhujete sami, dejte pozor, aby trouba, sporák a zásuvky nebyly v rohu. Mohl by nastat problém s jejich otevíráním a s přístupem k ostatním spotřebičům a skříním. Rohy se dají řešit rohovými výsuny do skříní nebo 3/4 kruhovými otočnými rošty s policemi či rohovým systémem s nerezovými dveřmi a krájecí deskou.

Nádobí na vaření by měly být blízko pracovní plochy. U sporáku bychom měli mít nejen příbory, ale i pánve, hrnce, zvláštní nádoby, plechy, formy, pečící papíry, přísady a pomůcky pro pečení, chňapky, kuchařky a návody.

[widgetkit id=280]

Potraviny

I ty je nutné správně uskladnit a schovat – zejména před mlsnými jazýčky dětí. Zásoby, které je nutné mít stále při ruce – mouka, cukr, těstoviny, luštěniny, rýže, olej, ocet a koření – a jež používáme k okamžitému vaření, je v dnešní době nejlepší skladovat v dózách. Soudobá nabídka vizuálně krásných skladovacích nádob, přitom umožňují potravinami esteticky doladit prostor kuchyně.

Ve velkých skříních potraviny skladujeme i v originálním balení, které snese teplotu okolo 20°C. To skříně splňují stejně jako suché a temné prostředí, což potraviny často vyžadují.

Moderní budoucnost

Dotykové ovládání již není verneovskou fantazií daleké budoucnosti. Dveře a čela zásuvek mohou být dokonale hladké, jež otevřeme pouhým jemným dotykem ruky nebo kolena na libovolném místě čela skříně. Při zavírání pak stačí mírně zatlačit. Nežádoucímu otevření můžeme zabránit integrovanou zarážkou. Není problém přidat i dětskou pojistku.

V době dotykových telefonů není takové ovládání úložných prostorů tolik fascinující. Mnohem více zajímavá je myšlenka, která se objevuje pomalu i na našem trhu – integrovaný světelný systém, který funguje stejně jako v lednici. Při otevírání skříně se nám doslova rozsvítí.

Odborníci spočítali, že denně v kuchyni provedeme na 360 různých činností. Z toho 80 krát něco otevíráme a zavíráme. Průměrná čtyřčlenná rodina přitom až 100 krát za den změní pracovní zónu.. Vypočítali, že v promyšlené pracovní zóně denně nachodíme okolo 210m (což je za 20 let 1530km). Za to v promíchané a nepropracované zóně denně nachodíme 264m (což je za 20 let 1927km). Shodují se proto, že dobře promyšlené úložné prostory ušetří čas a námahu.  

[widgetkit id=281]

(autor: M. Nosková)

 

Předchozí článek

Čtěte dále