Stránka se načítá...

Napište, co hledáte

Rekreační dům – atx architekti

Share

02Typickým jevem pro český národ je páteční odpolední úprk z města na chalupy a chaty. Tento úkaz pamatuje už kolikátá generace a do budoucna nevypadá, že by se na tomto trendu mělo něco změnit. Podle sčítání v roce 2011 mělo chatu nebo chalupu přes 500 tisíc rodin. Nikde jinde jich tolik nemají – s výjimkou Švédska. Dnes vám chceme ukázat, jak může takové atypické rekreační bydlení vypadat.

Pro inspiraci jsme si zašli do brněnského ateliéru atx architekti, která pro svého klienta v roce 2011 rekreační dům navrhla a zrealizovala.

Tento objekt se nachází ve svažitém terénu, severozápadně od centra Brna v lokalitě Brno-Bystrc. Tato lokalita je často vyhledávanou zónou pro rekreaci obyvatel dojíždějících ze středu města i blízkého okolí. Může se pochlubit vodní nádrží, velkou rozlohou přilehlého lesa a spoustou turistických i sportovních stezek a zařízení. Občas se zdá, že jen obtížné terény vyvolávají potřebu povolat do služby architekta. Nelze na ně totiž umístit standardizované řešení. Naštěstí.

Návrh architektů postavit dvoupodlažní rekreační dům není až tak obvyklý i když zrovna u tohoto projektu zdá se býti dosti logický. První podlaží v úrovni upraveného terénu je obloženo kamenným obkladem, který koresponduje s okolním rázem krajiny a neprovokuje svou odlišností od okolní zástavby. Pro druhé patro architekti zvolili dřevo. Elegantně dotváří vzhled objektu jako kompaktního celku.

Po obvodě druhého patra byla navržena předsazená terasa, která umožňuje majitelům výhled nad koruny stromů do okolí. Celoprosklená fasáda je chráněna přetaženou stropní deskou. Ta ji ukrývá před deštěm, sněhem i přímým letním sluncem, ale umožňuje zimnímu slunci vstup do hloubky interiéru. Zároveň je příjemně rytmizována střídáním otvíravých a neotvíravých částí, dveří v masivním rámu a ploch s fixním zasklením a naopak rámem co nejsubtilnějším. Díky přetažení stropní desky se fasáda obejde bez okenic i žaluzií.

Podoba interiéru si s klasickým vybavením rekreačních domů a chalup moc nezadá. V tomto případě se architekti rozhodli pro poměrně moderní až futuristický styl zařízení. I zde sáhli po přírodních materiálech, které by ladily s vnějším vzhledem domu. I zde se rozhodli architekti pro netradiční řešení a to umístění krytého bazénu do druhého patra objektu.

Úsilí konvertovat kdysi víkendové chatky a zahradní domky na stavby, které umožňují celoroční bydlení, je jasně patrná. Prozatím se tak ale děje v relativně omezeném rozsahu a z hlediska urbanismu, celkového prostorového uspořádání takovéto kolonie, to nepředstavuje zásadní problém. 

[widgetkit id=538]

(Autor: redakce; zdroj fotografií: atx architekti)

Čtěte dále